utorok 8. apríla 2008

Pocta Jarovi Filipovi - Jarove pesnicky

Jaro Filip bol vyraznou postavou hudobneho a divadelneho sveta, ktory sa venoval mnohym odvetviam umenia. Hral v divadle, komponoval hudbu, ci uz scenicku pre divadelne predstavenia, alebo pre roznych interpretov. Velmi znama je jeho spolupraca s humoristickou dvojicou Lasica - Satinsky. Hudobne sa podielal na styroch albumoch, ktore spolu vyprodukovali. Posobil v kapele Deza Ursinyho a neskor vydal aj dva solove albumy. V poslednom obdobi skladal hudbu hlavne pre Richarda Mullera.
Album Jarove pesnicky vznikol ako pocta pre tohto umelca a treba povedat, ze si ju skutocne zasluzi. Producentsky sa jej ujal Ivan Tasler, ktory oslovil roznych slovenskych umelcov. Prva skladba Cez okno sa striktne drzi povodnej verzie a zaspievali si tu mladici, Martin Husovsky z Komajoty, superstarista Samo Tomecek, Peter Debnar a Andy Durica. Zaujimava je spolupraca Janka Kurica a divadelnika Roberta Rotha v druhej piesni Valutovy cudzinec. Lasky z Pary sa odhodlal prespievat vybornu skladbicku Kapitan, no v jeho podani skladba stratila energiu a atmosferu, ktoru mala v povodnom podani Milana Lasicu. Piesen My, ktora je povodne krasnou baladou, dostala na albume novu tvar v sviznom spanielskom rytme. Tato verzia je vcelku zaujimava, no prekaza mi Taslerove povestne kricanie namiesto spevu. Skaldba Rocker je ako usita na mieru Kulymu, ktory sa jej zhostil na vybornu. S piesnou Ked som isiel prichadza prvy vrchol albumu, ktory ma na svedomi folkova kapelka s prvkami ethno Hrdza. V dalsej skladbe V jedalnom vozni si schuti zasantila partia s velavravnym nazvom 100 much. Katka Knechtova v balade Do batozka ukazuje, ze vie zaspievat aj jemne tony. Druhy vrchol prisiel v skladbe V nasej obci, ktoru si zobrala do parady vesela particka Chiki liki tu-a. Dalsiu baladu Stahovavi vtaci, s prehladom a s typickym jazzovym feelingom odspieval Peter Lipa. Brit-popovy nadych davaju skladbe Dalekohlad bratislavski experimentatori Lavagance. Nasleduje piesen LSD, prelomova vec Richarda Mullera a prerabku ma na svedomi opat I.M.T. Smile a neznama kapela Igitot, ktora by sa dala nazvat aj beckom I.M.T.Smile. Dalsia piesen Ceresne by sa dala zaradit medzi najlepsie Filipove skladby, no v podani Zuzany Smatanovej sa straca ta sentimentalna atmosfera, ktora bola taka citelna v originalnej verzii a myslim, ze viac by sa na tuto skladbu hodila spevacka s jemnejsim prejavom. Album uzatvaraju skladby, Za dedinou od I.M.T. Smile, ktora bola aj na albume Nech sa paci a Absolutne v podani samotneho Jara Filipa.
Myslim, ze Tasler ako producent celeho albumu odviedol vcelku dobru pracu, no niektore skladby si zmenou nezachovali povodnu silu.

Hodnotenie 6,5/10

Žiadne komentáre: